• slayt
Sorunsal Yaklaşımlar!

 

“Evvel zaman içinde, tuttuğunu koparan, sözünün eri, çevresinde sevilen, sayılan bir belediye başkanı varmış. Bizim başkan hiç makamında oturmaz, zamanının çoğunu Ankara’da ilçesinin işlerini yapmak, yaptırmak ve ödenek çıkarttırmak için bakanlık, bakanlık dolaşarak geçirirmiş.

İlçesinde kanalizasyon sorunu mu var, yol yapım sorunumu var, okul mu yapılacak cami mi yapılacak! İlgili bakanlığa gider bakanla görüşür olumsuz yanıt alırsa tekrar tekrar gider tabiri caizse o bakanı bıktırıncaya kadar sorununu hatırlatır ve istediğini alarak ayrılırmış.

Bazen şehir şehir dolaşır, açılış törenlerine katılır, bakanlara, başbakana kendisini, ilçesinin sorunlarını hatırlatır ve sonuca ulaşıncaya kadar peşlerini bırakmadan sorunları sonuca ulaştırırmış.”

Ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı personelinden sonra en çok çalışan sayısı Sağlık Bakanlığına ait. Dolayısıyla personel odaklı en çok sorun da bizim Bakanlığımızda görülmektedir. Sorunlarımızın çözümü için hükümetimiz ve Bakanlığımız çalışıyor evet, ama sahadan aldığı bilgileri, sorunları Bakanlığımıza ileten yol gösteren çeşitli STK’larımız ve sendikalarımız da var.

 Sağlık alanında 3 büyük sendika da dâhil yaklaşık 33 sendika faaliyet göstermekte, Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı kadrosunda bulunan personellerden yaklaşık 380.000 sağlık çalışanı bu sendikalara üye yapılmış durumdalar. Hal böyle iken sendikalarımız sadece sorunları tespit etmekle meşguller.

  • Toplu Sözleşme kanunundaki eksiklikler giderilmeli,
  • Çalışma mevzuatı demokratikleştirilmeli.
  • Sağlık çalışanlarının emeği ve özverisi gözardı edilmemeli.
  • Sağlık çalışanlarının mesleki saygınlığı dikkate alınmalı,
  • Adaletli bir döner sermaye sistemi acilen hayata geçirilmeli.
  • Sağlık çalışanlarının hakları tam ve eksiksiz olarak verilmeli.
  • Döner sermaye sisteminde adalet konusundaki kararlılığımızdan hiç kimsenin kuşkusu, tereddüdü olmasın.
  • Sağlık çalışanlarının, hizmet sunarken maruz kalabilecekleri psikolojik, fiziksel tehditlere yönelik önlemler, caydırıcı ve çalışanı güvende hissettirecek şekilde yeniden düzenlenmeli
  • …… vs…

 

Yeni mezun, yeni atanmış bir sağlık personeli bile yukarıda yazılan sorunların bir çoğunu zaten biliyor. Önemli olan, sorunu teşhis edip, rapor sunmak değil, çözüm üretmek, çözüm için çalışmalar yapmak, yapılan çalışmaları örnekteki belediye başkanı gibi bıkmadan usanmadan bürokratları siyasileri dolaşarak çözüm önerileri sunmak. Çözülünceye kadar ısrar etmek. Hiçbir sorununuzu halledemedik ama dik durduk değil, sizin sorunlarınızı halletmek için, çözüm önerileri geliştirdik gece gündüz çalıştık, çalmadık kapı bırakmadık olmalıdır.

 Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bütün sendikalar bizim, biz bütün sendikalara eşit mesafedeyiz sözünden sonra, biz A partisinin sendikasıyız, biz B partisinin sendikasıyız demek artık abesle iştigaldir.

Sendikalarımızın artık şapkayı önlerine koyarak düşünmeleri, çalışıyormuş gibi değil gerçekten çalışarak, eylem yapıyormuş gibi değil gerçekten eylem yaparak, sarı sendikacılık değil, gerçek sendikacılık yaparak, sağlık personelinin haklarını gerçek projeler üreterek, gerçek çözüm önerileri sunarak, muhataplarına çözüm önerileriyle gitmeleri ve ısrarcı olmaları gerekmektedir.

Selam ve Saygılarımla…

 

 



Musa Akan
Okunma Sayısı: 2602


3.17.186.218








YAZARIN DİĞER YAZILARI

Sağlık Politikaları ve Sağlığın Geliştirilmesi Derneği

© Copyright 2020  V4.1 Tüm Hakları Saklıdır.


Top